onsdag 3. februar 2016

1. Hva menes med at mediene har synlig og usynlig makt? Forklar.
 Hvis mediene har synelig makt så vet vi hvor det kommer ifra, med dette bruker de viljesmakt, som betyr de har selv makt til å velge hva de hvilke saker de vill dekke. Portvaktfunksjonen; hvilke saker som slipper gjennom til redaktørene og dagsordenfunksjonen.

Hvis mediene har usyneligt makt så vet vi ikke hvor den kommer ifra. Definisjonsmakt og sturkturmakt blir brukt her. Dette går ut på mediene og dere ulike verdier og ideologier.


2. 
a) Forklar ordet viljesmakt. Er dette en synlig eller usynlig makt?
Vilkesmakt er syneligmakt som ligger i medias makt å velge hvilke saker som kommer fram. Men viljesmakt kan enkelt bli missbrukt og vinkle en sak på en feil måte.

b) Hva betyr portvaktfunksjon? Gi eksempler.
Gjennom valg av vinklinger sørger mediene for hvilke saker kommer fram til offentligheten, med dette sier vi at medienen har en portvaktfunksjon

c) Hva betyr dagsordenfunksjon? Gi eksempler
.Medie kan ikkje direkte bestemme eller fortelle motakerene skal tenke eller si men de kan påvirke hva de skal/kan tenke og si.

d) Hva menes med at mediene har definisjonsmakt? Er dette en
synlig eller usynlig makt?
 Mediene velger vekk saker som de ikke er opptatte av- eller ønsker oppmerksomhet rundt: denne typen utøvelsen av makt er mer er mer skjult og derme vanskeligere å få kontoll på.



3.
a) Det er blitt hevdet at rosablogglesere er ukritiske og sårbare.
(Leserne  av rosabloggere er som regel unge jenter i alderen 12-20).
Vurder hva slags makt rosabloggere kan ha. Reflekter rundt temaet
og skriv ned dine synspunkt på rosabloggernes mulighet til å
påvirke leserne sine og andre.

Er usikker driver ikke med blogg selv og det er vanskelig å formidle noe uten at det blir formidlet feil. Men de kan prøve å gjøre det mer forståelig for allle, barn, voksne og media.



 b) Hva slags makt har du gjennom din blogg? Publiser tankene dine
på din egen blogg.

Å gi folk inspo